Bangkok - Phnom Penh

Na een ochtendje Bangkok vertrekken we naar het vliegveld voor onze vlucht naar Phnom Penh. Aan het eind van de middag worden we door een taxi naar ons hotel gebracht.

de rivierRond de klok van half negen zitten we aan het ontbijt. Wederom schitterend mooi weer. Na het ontbijt pakken we de laatste spullen in en brengen we onze rugzakken naar de receptie. De geprinte boardingpassen liggen klaar. We checken uit en gaan nog even op pad om te cachen. We lopen richting de klong aan het einde van onze straat. Op de klong varen boten met de plaatselijke bevolking. Ze varen hard en het water golft flink. We lopen een stukje over het voetpad langs het water. Daarna lopen we weer richting het winkelgebied. Onderweg vinden we verschillende caches. Er zijn er helaas ook die we niet kunnen vinden, of die er misschien wel niet meer zijn. Tegen elven komen we langs een terras. We zoeken binnen een lekker gebakje uit en nestelen ons op het terras. Het terras wordt gekoeld door ventilatoren met iets van perslucht. Het geeft in ieder geval de nodige verkoeling. We zitten gezellig; aan de drukke straat is veel te zien. We lopen nog een uurtje en tegen twaalven komen we weer terug bij ons hotel. We hebben ruim 6 kilometer gelopen. Het is flink warm. We halen onze bagage op bij de receptie en vertrekken daarna te voet naar het treinstation Makkasan.
Het is ruim twintig minuten lopen voordat we het gekoelde station binnen lopen. Het is erg rustig. We moeten nog bijna een half uur wachten tot de trein komt. Die brengt ons in 14 minuten rechtstreeks naar het vliegveld. Daar komen we om tien over half twee aan. We hebben gisteravond al via het internet ingecheckt en hoeven nu alleen nog onze bagage af te geven. Het is weer even lastig om de rugzakken in de flightbacks te schuiven, maar het is gebeurd voordat we aan de beurt zijn. Niet veel later rolt onze bagage over de band. We zoeken de vertrekhal op, gaan door de douane en lopen door het winkelgebied. We geven de laatste Bahts uit aan wat souvenirs. Als we tegen drie uur aankomen bij de gate, blijkt niet veel later dat ons toestel een kwartier vertraging heeft. Het is al tien over drie als het vliegtuig aan de gate verschijnt. Tegen half vier mogen we het vliegtuig in, dat om tien voor vier begint met rijden. Hij heeft heel wat meters af te leggen, want pas om vier uur bereiken we de startbaan en gaan we de lucht in.
Het is een mooie vlucht. Doordat we niet zo hoog vliegen, kunnen we het land, de zee, de bergen en eilanden goed zien. Na ruim drie kwartier wordt de daling ingezet. We zien Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, goed liggen. We vliegen er eerst overheen en landen daarna midden in de stad.
Het is maar een klein vliegveld en we staan binnen vijf minuten aan de gate, waarna we het vliegtuig al snel mogen verlaten. We hebben in Nederland al een elektronisch visum aangevraagd en hoeven daarom niet meer in de rij te staan bij de visumdienst. Bij de douane zijn we bijna gelijk aan de beurt. Na de nodige stempel en al onze vingerafdrukken te hebben gegeven, mogen we doorlopen. We staan binnen tien minuten buiten. En het mooie is dat er ook nog een taxichauffeur met onze naam op een bordje staat te wachten. Om kwart over vijf stappen we in de taxi. Het is een lange druk weg richting het hotel. De chauffeur verwisselt de hele tijd van baan. En tussen alle auto's door rijden honderden brommers. Zo veel hebben we er nog nooit bij elkaar gezien. Na een goed half uur rijden komen we aan bij ons hotel. Waar we worden verwelkomt met een drankje. We krijgen een kamer op de vierde etage met uitzicht op de markt. De bagage wordt voor ons naar boven gebracht.
We zijn nog maar net op de kamer als de telefoon gaat. De plaatselijke reisagent vraagt of het uitkomt als hij er met een half uurtje is. We treffen Jurre op het afgesproken tijdstip in de hal van het hotel. Hij geeft uitgebreid en enthousiast uitleg over de reis die ons te wachten te staat. vanuit het vliegtuigNadat we afscheid hebben genomen, leggen we de reispapieren terug op de kamer en gaan we op pad voor een restaurant. We hebben wel trek, want het is ondertussen al kwart over zeven en we hebben sinds het gebakje van vanochtend niets meer gegeten. We lopen de straat uit, de hoek om de boulevard op en we komen langs allerlei gezellige restaurantjes. We lopen een klein stukje verder. Bij een restaurant, dat ook een balkon op de eerste verdieping heeft, gaan we naar binnen. Er is een tafeltje vrij aan de rand van waar we leuk zicht hebben op de straat. Het is al flink donker en het bliksemt regelmatig. Af en toe vaart er een verlichte boot over de rivier. We bestellen allebei een lokale maaltijd. De porties zijn niet overdreven groot, maar wel voldoende. Als we lekker gegeten hebben, lopen we terug naar ons hotel waar we om half negen weer aankomen.