Nairobi - Schiphol

Na een vroeg vertrek vanuit het hotel, worden we op het vliegveld afgezet. Na een turbulente vlucht landen we aan het begin van avond op Schiphol.

Na amper geslapen te hebben, gaan we om zes uur ons bed uit. Twintig minuten later lopen we de slecht verlichte eetzaal binnen. Er zitten al een paar mensen van onze groep en nog een Afrikaans gezin. Het is goed dat het ontbijtbuffet al klaar staat, want het personeel is in geen velden of wegen te bekennen. Na tien minuten komt er iemand die het licht aan doet en bij wie we thee kunnen bestellen.

Eén van onze medereizigers vertelt dat David gisteravond nog in het hotel was. Hij zei dat hij had staan wachten en wilde nu graag z'n geld zien. Ze heeft hem uiteindelijk voor de heenrit betaald en gezegd dat ze niet meer geld had. Hij was er niet over te spreken, maar is uiteindelijk weggegaan.
Het wordt een kort ontbijt. Het brood is niet te eten zo droog. En we zorgen ervoor dat we met al onze bagage om kwart voor zeven in de hal klaarstaan. We verbazen ons er een beetje over dat Idi er nog niet is; als reisleider moet je er toch voor zorgen, dat je er op tijd bent. Iets na zevenen komt David opeens binnen lopen, tegelijkertijd met de laatste twee mensen uit onze groep. En dan komt om tien over zeven eindelijk onze taxibus voorrijden.

Het is zo'n kleine plaatselijke taxibus, waar we met heel veel moeite al onze bagage in krijgen. We nemen afscheid van de drie achterblijvers uit onze groep, die pas morgen vliegen, en stappen in het busje. Maar we gaan nog niet. Dan komt opeens Idi aanlopen, maar tot onze verbazing gaat hij niet mee, maar neemt alleen afscheid van ons en voegt zich bij de achterblijvers.

Hij spreekt nog wel even een hartig woordje met David, maar waar dat over gaat, blijft voor ons een vraag. We rijden erg rustig naar het vliegveld; niet zo hard als gisteravond. We worden voor de deur afgezet en kunnen gelijk door de screening, voordat we in de rij aansluiten.

Er zijn slechts een paar loketten open en het duurt wel twintig minuten voor we aan de beurt zijn. Ondertussen groeit de rij enorm. Als we onze boardingpas hebben, kunnen we door de douane. Ook daar hebben ze het werken niet uitgevonden. Na de douane lopen we langs alle winkeltjes en komen uiteindelijk bij een koffiecorner uit waar we lekker iets te drinken met een broodje erbij bestellen. Op ons gemak lopen we daarna terug naar gate 5, waar ondertussen een gigantische rij staat. Uiteindelijk lopen we om precies tien uur het vliegtuig in. Het duurt even voordat iedereen binnen is en dan wordt omgeroepen dat nog niet alle bagage aan boord is. Uiteindelijk gaan we om tien over half elf de lucht in.

We moeten onderweg onze riemen weer aandoen vanwege de vele turbulentie. Tijdens de vlucht kan de piloot in de opgelopen vertraging inhalen en we landen mooi op tijd op Schiphol. Iets na half zeven rollen de eerste stukken bagage op de band. Wij moeten nog wel even wachten, voordat we eindelijk onze rugzakken zien aankomen. Mijn ouders staan ondertussen al te wachten bij de uitgang en niet veel later zitten we in de auto op weg naar huis. Tegen acht uur stappen we de drempel over en zit onze fantastische vakantie er weer op.