Alajuela - Monteverde

Een oude houten brug

We rijden vandaag naar Santa Elena aan de rand van Monteverde. 's Avonds maken we een avondwandeling en laat de gids ons tarantula spinnen en luiaards zien.

Tot drie uur slaap ik goed, daarna ben ik regelmatig wakker. Om acht uur schuiven we aan voor het ontbijt en een half uur later checken we uit. We rijden terug naar Alajuela en schieten daar de Pan-Amerikaanse snelweg op. Een snelweg die soms twee banen heeft, als het steil omhoog gaat. De meeste tijd mogen we niet harder dan 60 km/u rijden. Als je in de buurt van een school komt, mag je nog maar 25 km/u rijden.

We rijden dwars door het gebergte en zitten soms tijdenlang achter een vrachtwagen, omdat er geen mogelijkheid is om in te halen. Was het vanmorgen nog flink bewolkt, nu komt het zonnetje er regelmatig doorheen. Ook hier heeft de politie beschikking over een lasergun en staan ze met de auto achter een boom de snelheid te controleren. Als we de afslag naar Puntarenas gehad hebben, moeten we nog zo'n 30 km. Opeens rijden we de afslag die we moeten hebben voorbij. We draaien en gaan de snelweg af. Nog een kwartier rijden we over een asfaltweg, maar dan is het afgelopen; de komende 20 km zijn onverhard. We rijden een schitterende route door het berglandschap met mooie vergezichten.

Met een snelheid van nog geen 20 km/u banen we ons een weg tussen de hobbels en kuilen. En dan eindelijk komen we in het plaatsje Santa Elena; een klein dorpje met de nodige bedrijvigheid. Onze routebeschrijving is niet helemaal duidelijk, maar uiteindelijk vinden we onze overnachtingsplaats. Een leuk hotel aan de rand van het dorp. We zitten op de eerste verdieping helemaal aan het eind van de gang. Voor onze kamer staan schommelstoelen. Als we onze spullen op de kamer neergezet hebben, gaan we te voet op pad naar het dorp. Bij de supermarkt kopen we koek, bananen, chips en cola, waar we ons op ons balkon te goed aan doen. Na deze korte pauze gaan we op pad om een avondwandeling te boeken. Het kantoor dat we op het oog hebben, is er niet meer en ook op de nieuwe locatie vangen we bot.

Tarantula spinNa drie kwartier lopen zijn we terug bij ons hotel en pakken we de auto op zoek naar een ander kantoor. Gelukkig kunnen we hier wel boeken, maar we moeten wel om kwart voor zes weer terug zijn. Bij ons hotel teruggekomen, zitten we nog even op het balkon en dan gaan we in het dorp op zoek naar een eettentje. We gaan naar binnen bij een restaurant, dat helemaal rondom een gigantische boom gebouwd is. Op de trap naar boven, moet je bukken om niet tegen de takken aan te lopen. We eten hier heerlijk Buritos en we staan weer op tijd buiten, zodat we al om half zes bij de startplaats van onze avondwandeling zijn.

Om kwart voor zes komt de gids, die voor ons allemaal een zaklamp heeft. We gaan met acht man op stap. In een boom aan de rand van de weg zien we een luiaard hangen. Tijdens de wandeling zien we vooral veel insecten; helaas geen groter wild. Wel zien we tot twee keer toe een tarantula spin. Hoe donkerder het wordt, hoe meer geluiden we horen. Na een kleine twee uur zijn we weer terug. We leveren onze zaklamp in en rijden terug naar ons hotel. De weg is slecht, maar er is wel straatverlichting. We bespreken wat we morgen gaan doen en besluiten naar Nationaal Park Santa Elena te gaan. Terwijl het geluid van de naastgelegen kerk nog hoorbaar is, zoeken we ons bed op.