Kathmandu - Pokhara

Een lange rit naar Pokhara. Onderweg is van alles te zien. In de loop van de middag arriveren we in deze relaxte stad.

Al ruim voordat de wekker af gaat zijn we wakker. Om kwart over zes staan we op en het is kwart voor zeven als we met onze spullen de kamer uitstappen. Precies op dat moment komt er een drager langs, die alles naar beneden sjouwt.

Om precies zeven uur staat iedereen buiten. En omdat Krishna geen aanstalten maakt om te gaan, doen wij het maar. We slaan linksaf en gaan de hoek om. In een zijstraat staat onze bus. Niet alle bagage kan achter in de bus en dus moet er het een en ander boven op het dak.

Als iedereen zit, start de chauffeur de bus, maar we gaan niet. Om half acht komt Krishna met de mededeling dat we lang genoeg gewacht hebben op de twee Russische passagiers en dat we vertrekken. En net als we een paar meter gereden hebben, komt er een taxi aan waar een Nepalees met een vrouw en een kind uitstapt. Ze stappen snel bij ons in de bus en we vertrekken.

Nog geen vijf minuten later rijden we een benzinestation binnen om te tanken. Na deze eerste stop kunnen we eindelijk op weg. We hebben vandaag zo'n 7 uur te rijden, tenzij allerlei wegversperringen en controleposten ons veel tijd gaan kosten. Het is overigens slechts 200 km naar Pokhara.

Het is mooi weer vandaag en er is van alles te zien langs de weg. Het is wel een rumoerige rit, want overal wordt de claxon voor gebruikt; bij het inhalen, in een bocht, als er iemand oversteekt en ga zo maar door.

Om half tien stoppen we bij een restaurantje om te ontbijten. Wij hebben vanmorgen nog niets op, dus daar zijn we wel aan toe. Michiel haalt een paar lekkere tosti's en daar kunnen we wel weer even op vooruit. Om tien uur vervolgen we onze route.

Het uitzicht is mooi, wel wat heiig. We passeren allerlei controleposten en wegversperringen vandaag, maar we kunnen overal zonder moeite doorrijden. Het is bijna half één als we bij een restaurant stoppen voor de lunch. Michiel en ik bestellen samen een pizza en krijgen er heerlijke koude limonade bij. Dat smaakt prima, terwijl de temperatuur aardig oploopt tot net boven de 30ºC. Gelukkig zitten we lekker in de schaduw.

Na een klein uurtje nemen we zelf weer het initiatief om te gaan en al vrij snel zit iedereen in de bus. Het is nu flink warm in de bus en de raampjes gaan aan alle kanten open. Ruim een half uur nadat we vertrokken zijn, wordt het steeds donkerder en even later komt de regen met bakken uit de hemel zetten. Het begint op een gegeven moment zelfs te hagelen. De ramen lekken aan alle kanten en de stroompjes water lopen door de bus heen.

Onze gids heeft het druk met schoonvegen van de voorruit, terwijl de chauffeur goed moet opletten, want die ene ruitenwisser kan het niet bijhouden. Net na drieën rijden we Pokhara binnen en een kwartiertje later staan we voor het guesthouse waar we vannacht slapen.

Als we onze spullen op de kamer gezet hebben, lopen we richting de winkeltjes en zoeken een overdekt terras op om iets te drinken. Het blijft regenen en dus besluiten we terug naar onze kamer te gaan. Daar nemen we een lekker warme douche en gaan dan naar de meeting van half zes. Krishna legt uit hoe de trekking in elkaar zit en daarna gaat we met een aantal van de groep op pad om te eten.

We lopen nu de andere kant van Pokhara in en hier is een hele grote gezellige winkelstraat met allerlei restaurantjes. Het restaurant waar we willen eten is nog dicht en dus lopen we op ons gemak de straat heen en weer. Het is ondertussen droog geworden en zelfs de zon komt voorzichtig kijken. We hebben uitzicht op twee mooie besneeuwde toppen.

Om zeven uur treffen we de anderen bij het restaurant. Als we binnen zijn, begint gelijk de dans en muziekvoorstelling, waardoor het restaurant al snel vol is. Opeens valt het licht uit en wordt het erg sfeervol met de kaarsen op tafel. Even later springen de lichten weer aan en horen we het aggregaat lopen. We eten er lekker en iets na negenen betalen we en lopen we terug naar het guesthouse.

Gelukkig doet hier de verlichting het, want we moeten onze tassen nog inpakken. Een uur later is alles netjes gesplitst in spullen die mee moeten en dingen die achterblijven. Tijd nu om te slapen, morgen om 8 uur moeten we klaarstaan.