Ghorepani - Poon Hill - Tadapani

Vroeg op voor de beklimming van Poon Hill. Daarna lopen we via Ghorepani en Deurali naar Tadapani.

Ik slaap tot half drie en daarna niet meer. Ik heb het gelukkig niet koud. Als het half vijf is, kijk ik naar buiten en zie ik nogal wat wolken en mist. Maar ik ben klaarwakker en kleed me aan. Op de gang kom ik al meerdere mensen tegen. Om kwart voor vijf staan we buiten en het valt reuze mee met de kou; het is wel een graad of 10ºC.

Een minuut of vijf later vertrekken we. Het begin is pittig; heel veel trappetjes en het tempo ligt net iets te hoog. Na de eerste korte stop ligt het tempo lager en gaat het stukken beter. Onderweg haken meerdere mensen af.

Iets over de helft stelt Krishna voor om terug te gaan, omdat het zicht slecht is. Maar wij sputteren tegen, nu we zover zijn, willen we ook naar boven. Om zes uur staan we helemaal boven. We blijven een kwartier en dalen daarna in een half uur af.

Het is bijna 8 uur als het ontbijt geserveerd wordt. En dat gaat er na zo'n wandeling wel in. Om negen uur heeft iedereen gegeten en afgerekend; het is tijd om te gaan. We stijgen de eerste tijd alleen maar; weer veel trappetjes. Na een half uur rusten we even uit en wachten we op de achterblijvers. De laatsten komen een kwartier later aan.

We lopen weer een stuk, het stijgt nog steeds flink, maar we lopen nu midden tussen de rododendrons. Jammer dat de bloeiperiode al voorbij is. We lopen over een soort richel en zouden aan beide kanten een fantastisch uitzicht hebben. Helaas vandaag even niet.

Om kwart over tien hebben we op 3075 meter een korte pauze. We zijn bijna op het hoogste punt. Vanwege de opkomende wind besluiten we door te lopen en even niet op de rest te letten. Een paar minuten later zijn we op het hoogste punt net boven de 3100 meter en net onder de hoogte van Poon Hill.

Een paar minuten over elf komen we in Deurali aan. Een lodge met een paar marktkraampjes met Tibetaanse vrouwen. Het begint een beetje te spetteren en als we aan tafel onder het afdak zitten, begint het te regenen. De een na de ander komt binnendruppelen. We drinken lekker warme thee en iets voor twaalven nemen we zelf het initiatief om te vertrekken en krijgen we prompt een gids mee.

We krijgen nu een pittige afdaling door een kloof. Het eerste stuk is behoorlijk oppassen, omdat het flink modderig is. Het is fijn dat we twee stokken hebben voor wat extra zekerheid. Als we het modderige stuk gehad hebben, wordt de kloof breder en groener. Aan de ene kant hebben we een steile wand en aan de andere kant staan veel mooie groene bemoste bomen. We lopen bijna vooraan en degenen achter ons zijn in geen velden of wegen te bekennen. Het is een prachtig stuk wandelen.

We beginnen honger te krijgen en om 13.00 uur staan we op eens bij de lodge waar we lunchen. Er staat al een grote tafel met banken eromheen voor ons klaar. We pauzeren een uur en gaan dan op pad voor het laatste stuk van de trek vandaag. We dalen flink door het bos en opeens zien we meerdere apen (gray langur) in de bomen. We fotograferen en filmen en lopen uiteindelijk verder.

Een paar minuten later zijn we op het laagste punt van vandaag en steken we de rivier over. Nu zou het nog ruim een half uur flink klimmen zijn tot aan onze overnachtingplaats. We stijgen flink en zien nog even af, maar na zo'n 20 minuten zijn we op onze bestemming. Om 16.00 uur komen aan in Fish Tail Lodge in Tadapani op 2645 meter. We zouden vanaf hier de Annapurna South (7219 m), Hiunghuli (6440 m), Annapurna III (7556 m) en Nachapuchhre (6993 m) kunnen zien, maar helaas.

Er is hier geen elektrisch licht, zodat we alvast onze bedden opmaken. Daarna gaan we naar de gezamenlijke ruimte, daar is het lekker warm. Onder de grote tafel staan twee bakken met gloeiende kooltjes. Langs de rand van de tafel hangen doeken om ervoor te zorgen dat de warmte onder de tafel blijft hangen. Elk uur komt er een vrouwtjes met een grote koekenpan met nieuwe gloeiende kooltjes.

Rond half acht wordt het avondeten gebracht, waarna de dragers buiten rondom een vuurtje zingen en muziek maken. We blijven met een paar mensen binnen zitten en bekijken het vanachter het raam.

Als het begint te regenen, komen de dragers binnen om te eten. We blijven zitten om nog wat te kletsen en te drinken. Om half elf zoeken we onze kamer op. We slapen lekker en het wordt niet kouder dan een graad of 10ºC.