Chitwan - Kathmandu

Een lange rit van bijna twaalf uur met de bus van Chitwan naar Kathmandu. Het is al donker als we de hoofdstad bereiken.

We hoeven pas om half acht te ontbijten, maar we zijn natuurlijk ruim op tijd wakker. Al om zeven uur zitten we klaar voor het ontbijt. We kiezen voor een omelet en vrij snel kunnen we ontbijten. Al ruim voor half negen kunnen we met de jeep mee. Alle bagage zal met de volgende rit meegaan. Hij crosst met z'n jeep door het dorp en zet ons midden in een weiland af. We moeten te voer verder; twee smalle bruggetjes over en we staan bij de bushalte. Onze bus staat er al.

Als we instappen, komt er snel een Nepalese man de bus in, die aangeeft waar we moeten zitten. We willen graag zover mogelijk voorin, maar ik krijg het niet voor elkaar. We moeten op de derde rij plaatsnemen. We gaan met een plaatselijke bus, waarin een aantal plaatsen voor ons gereserveerd is. Er komen nog een aantal andere mensen bij. Als alle bagage op het dak vast zit gaan we om tien over negen weg.

Al vrij snel stoppen we een paar keer en stappen er Nepalese mensen in en uit. Als we eenmaal op de Highway zitten, rijden we lekker door. Als de bergweg begint, moeten we regelmatig stoppen vanwege de wegversmallingen en de kapotte vrachtwagens. Soms staan we kort stil en soms wat langer. Een keer staan we zelfs drie kwartier stil. Langzaam sukkelen we verder, terwijl we nu mooi uitzicht hebben op de rivier, die ver beneden ons ligt. De laatste keer dat we weer lang moeten wachten is de weg geblokkeerd door een ongeluk of pechgeval. Als we daar voorbij zijn, kunnen we weer lekker doorrijden.

Het is de hele fit al flink stofhappen, doordat er overal aan de weg gewerkt wordt. Om half drie rijden we eindelijk Mugling binnen; het dorp waar we de weg richting Kathmandu op kunnen. Onderweg komen we de drie uitgebrande vrachtwagens tegen die woensdag in de krant stonden. Er zijn enorm veel vrachtwagens onderweg. Dit komt omdat er gisteren geen vrachtwagens mochten rijden.

We rijden regelmatig rechts van de weg luid toeterend door de bocht. Om half vier stoppen we voor de lunch. In eerste instantie hebben we geen honger, maar als de soep voor ons staat, is hij op voordat we er erg in hebben. Na vijftig minuten is iedereen weer reisklaar. We kunnen nu lekker verder rijden. We rijden nu steeds verder de bergen in. We rijden regelmatig in een grote zwarte wolk van uitlaatgassen. De ene na de andere vrachtwagen halen we in. En we worden zelf ook regelmatig door bussen, motors en auto's ingehaald. Om kwart over zes is het opeens afgelopen. We staan stil en waarom nu weer?

Bijna een half uur later gaat het allemaal weer rijden, maar als we bijna vooraan staan moeten we weer stoppen. En weer wachten. We zijn al een paar keer even uit de bus gegaan en er weer snel ingesprongen als iedereen de motor startte. De zon is ondertussen onder gegaan en het wordt snel donkerder. We rijden weer en dan komen we opeens een stilstaande schoolbus tegen. Wat er precies aan de hand is, kunnen we niet zien.

Vlak voordat we op het hoogste punt staan, ontstaat er weer een korte file. Nu moeten we weer een controlepost voorbij. Een paar minuten later rijden we de Kathmandu-vallei binnen. Het is ondertussen half acht. Een stuk beneden ons zien we Kathmandu liggen. We rijden nu alleen maar naar beneden. Het is moeilijk om je te oriënteren in het donker.

Dan opeens zien we Swayambhunath. Het is erg leuk om overal de verlichte winkeltjes te zien. We draaien een rotonde op en slaan rechtsaf. We staan op het veldje waar we een week geleden ingestapt zijn. De bagage wordt van de bus gehaald. Als we alles hebben, gaan we te voet op pad naar ons hotel. Iets voor half negen lopen we er binnen en vrij snel daarna krijgen we een sleutel.

We zetten alle spullen op onze kamer en gaan gelijk op pad om nog iets te eten. We lopen Thamel in en gaan op het terras van New Orleans wat eten. Een heerlijk soepje, een salade en een hamburger; dat is wel genoeg voor vandaag. Het is heel gezellig op de binnenplaats en er wordt leuke muziek gedraaid. Het is gezellig aangekleed en je wordt netjes bediend. Nog even pinnen na het eten, voordat we teruglopen naar het hotel. Snel lekker douchen en dan is het wel tijd om het licht uit te doen aan het einde van deze vermoeiende dag; bijna 12 uur met de bus onderweg geweest.