Kathmandu

Een dagje Kathmandu: we brengen een bezoek aan Bouddhanath en Pashupatinath.

Al ruim voor de wekker afgaat zijn we wakker. We zijn voor zeven uur op pad om ergens lekker te gaan ontbijten. We worden snel geholpen, zodat we al iets na half acht terug zijn bij het hotel. Een paar mensen hebben op het terras ontbijt besteld, maar daar zijn ze niet zo snel mee. We moeten tot kwart over acht wachten, voordat zij klaar zijn. Terwijl de bus al voor acht uur aanwezig was.

Gezamenlijk lopen we naar het busstation en we vertrekken richting Bouddhanath. Dit is de grootste boeddhistische tempel van Nepal. Als we kaartjes gekocht hebben, krijgen we een uur om rond te kijken en ergens wat te drinken. We verzamelen bij de uitgang en lopen naar de bus, die ons nu naar Pashupatinath brengt. We zijn de bus nog niet uit of er staan een aantal vrouwen rondom ons, die van alles willen verkopen. Nadat we kaartjes gekocht hebben, zoeken we een plaatsje. Michiel zit met de rest van de groep dichtbij aan de rand van het water toe te kijken naar de ceremonie, die rondom een lijk plaatsvindt. Ik heb een plekje hogerop in de schaduw opgezocht.

Na een uur vertrekken we weer en worden we in de buurt van het hotel afgezet. We lopen naar een leuk restaurantje met een dakterras, waar we iets voor de lunch bestellen. Daarna zwerven we door Thamel, waar volgens mij geen enkele straatje is waar we vandaag niet geweest zijn. We kopen een paar dingen en kijken verder naar wat er allemaal om ons heen gebeurt. We rusten even uit op Durbar Square voordat we al zwervend teruglopen naar ons hotel.

Het is al weer vijf uur als we op het terras plaatsnemen en wat te drinken bestellen. Ondertussen begint het steeds meer te waaien, betrekt de lucht en lijkt het te gaan regenen. We gaan naar binnen om ons op te frissen en zijn weer ruim voor de afgesproken tijd beneden in de hal. Om zeven uur is iedereen er en lopen we naar Thamel. Sonja weet een leuk Italiaans restaurant, waar we naar toe gaan. We gaan helemaal op het dakterras zitten. Als iedereen wat te drinken heeft, houdt Arno een speech voor Krishna en overhandigt hem de envelop.

Vlak daarna begint het te waaien en te spetteren. We gaan een verdieping lager zitten. De pizza's en alle andere gerechten smaken prima; het is alleen allemaal erg veel. De rekening is weer een probleem; ze willen alleen een totaalrekening maken en dus moeten we allemaal zelf uitrekenen hoeveel we moeten betalen. Met twintig man moeten we ruim 12000 rupees op tafel leggen; ongeveer 120 euro. Als iedereen betaalt heeft komen we wat geld te kort, maar na enig overleg blijkt dat onze gids wel betaald heeft, maar dat ze dat niet van de rekening afgehaald hebben.

Als we alle trappen weer af zijn en buiten staan, zien we dat het veel geregend heeft. Er staan flinke plassen water op straat en het regent nog steeds. Met een klein groepje lopen we terug naar het hotel; de rest duikt het nachtleven van Kathmandu in.