Dagwandeling Ampefy

De was en afwas worden gedaanWe maken vandaag een wandeling in de omgeving van Ampefy. We lopen naar een waterval en bezoeken later die middag de geisers.

Iets voor achten loopt de wekker af en om half negen zitten we buiten aan tafel klaar voor het ontbijt met uitzicht op het meer. Het duurt even voordat alles op tafel staat, maar het zonnetje komt door en het is heerlijk toeven in de tuin. Een stukje naar beneden zijn de druk bezig met de was en de afwas. Om half 10 staat iedereen klaar voor de wandeling van vandaag.

We lopen eerst twee kilometer over de geasfalteerde weg naar Ampefy. Daar kopen we brood in voor de lunch. Bij de rivier slaan we het zandpad in en volgen het licht stijgende pad. We komen weer veel enthousiaste kinderen en volwassenen tegen. De mensen zijn erg vriendelijk. We hebben schitterend uitzicht over de heuvels. Kinderen lopen af en toe een stukje met ons mee. Er komen af en toe mensen met zeboes langs; soms met een kar en soms in een kudde.

Een marktkraam in AmpefyOm kwart voor 12 zijn we bij de waterval. De rivier heeft hier toch een flink verval. We houden hier een korte pauze en gaan om kwart voor twaalf op pad naar een geschikte lunchplek. We hebben gisteravond afgesproken, dat we het pad langs de rivier proberen te volgen. Al vrij snel hebben we een mooi plekje gevonden en komen de stokbroodjes uit de rugzak. Met de blikjes vis, ham en banaan maken we er iets lekkers van.

Na een half uurtje vervolgen we onze weg. Een smal paadje loopt dan weer langs het water en dan weer iets hoger. Af en toe moeten we onze weg echt zoeken of laten we ons leiden door kinderen die de weg wijzen. Bij het overbruggen van een flink stuk hoogteverschil, spring ik naar beneden op een grote platte steen; ik kom in eerste instantie goed neer, maar val voorover op m'n knieën. Een flinke pijnscheut doet vermoeden dat er wel iets aan de hand is. M'n knie ligt een beetje open en ik doe snel m'n broek weer omhoog om te voorkomen dat er zand bijkomt. We lopen verder en komen dankzij de hulp van een plaatselijk kind op de weg uit die we vanmorgen ook gelopen hebben. Nu is het ongeveer nog een uurtje lopen naar Ampefy. Het is ondertussen flink gaan waaien en het stoft enorm. We zijn blij als we om drie uur de bus bereiken, die op de geasfalteerde weg netjes op ons staat te wachten. De reisleidster heeft gelukkig een EHBO-doos bij zich en we verzorgen de wond op mijn knie.

Het gesteente heeft mooie kleurenDan stappen we allemaal in en gaan we op weg naar de geisers. We volgen even de asfaltweg, maar slaan dan af, een hobbelige zandweg in. We kunnen gelukkig vlakbij parkeren. We hoeven alleen over een zeer enge brug, zonder reling, het water over te steken. We fotograferen, filmen en kijken even rond. Op de terugweg stopt de bus bij een papajaplantage, zodat we foto's kunnen maken.

Als we weer bijna terug zijn in Ampefy stopt de chauffeur weer en gaat z'n maatje eruit om te onderhandelen over de aankoop van drie grote papajas. Om vijf uur zijn we terug bij de huisjes en horen en merken we dat er geen stroom en water is. Dus gaan we maar bij kaarslicht aan de borrel. Als het licht het weer doet, gaan we ook de douche maar eens proberen na al dat stof vandaag. Een dun straaltje, maar wel warm water. Tegen half acht wordt het eten geserveerd; het is weer even lekker als gisteren. De canard is echt een aanrader, net zoals de gegratineerde groente. Na het eten schrijven we op wat we als ontbijt willen en daarna wordt voor iedereen de rekening opgemaakt. We hebben twee keer heerlijk gegeten, twee keer ontbeten en van alles gedronken voor amper 25 euro. We tafelen nog even na en zoeken rond tienen ons huisje op. Het waait nog steeds flink, maar er is wel een schitterende sterrenhemel te zien.