Ranohira - Tuléar

Bomen in allerlei formatenOnderweg naar Tuléar bezoeken we een botanische tuin en een schildpaddenverblijf.

Om kwart over zes loopt de wekker af en we moeten ons vandaag haasten om op tijd aan het ontbijt te verschijnen. We hebben weer heerlijk warme broodjes. Om half acht lopen we terug naar ons huisje en pakken we de laatste spullen in. We brengen de bagage naar de bus en het lukt warempel vandaag om op tijd te vertrekken. De bus moet wel even aangeduwd worden, maar dan start de motor gelijk.

We rijden langs het Isalo NP. De weg is perfect, mooi zwart asfalt slingert tussen de bergen door. We kunnen ver weg kijken door de minimale begroeiing. We hebben uitzicht op bergen, die veel weg hebben van de Tafelberg. We maken een fotostop als we een mooie Baobabboom zien. We rijden door een paar dorpjes, waar het op straat een drukte van belang is. Als we nog een keer stoppen om een Baobab op de foto te zetten, zijn we de bus nog niet uit of er staan wel 25 kinderen rond de bus met een kameleon op een stokje. De meesten van ons blijven in de bus, terwijl twee medereizigers er uit gaan en zich tussen de kinderen begeven om te fotograferen. Als ze er geld voor geven, wordt de sfeer grimmiger en zijn wij blij dat we in de bus zitten.

Hoe verder we naar de kust rijden, hoe droger het landschap wordt. De begroeiing wordt wel meer en wat hoger, maar het ziet er allemaal erg dor uit. Een kilometer of vijftien voor Tuléar slaan we een zandpad in. Het is een klein stukje rijden naar de botanische tuin. We zijn blij dat we uit de hete bus kunnen en nestelen ons op het terras, dat lekker in de schaduw ligt. Het is net twaalf uur geweest en dus een mooie tijd om te lunchen. We bestellen een salade en een broodje met verschillende soorten kaas. Het is echt heerlijk. We hebben nog zo'n anderhalf uur voor een rondleiding door de tuin. De gids kan een heleboel vertellen over alle planten en ze doet ondanks de warmte vreselijk haar best. We eindigen de rondleiding bij het schildpaddenverblijf.Een rondleiding in de botanische tuin

Nadat de bus weer aangeduwd is, rijden we iets voor drieën in de richting van Tuléar. Iets voor half vier zijn we bij ons hotel en nemen we afscheid van onze chauffeurs, die ons al die tijd netjes overal naar toe gebracht hebben. We krijgen de sleutel en gaan op zoek naar onze kamer. Wij zitten in de nieuwbouw en hebben een grote kamer met ruime badkamer en zelfs tv. We lopen op ons gemak de straat uit op weg naar zee. Het is een flink stuk lopen, maar we kunnen niet vinden waar we bij zee kunnen komen. We lopen een straat in en staan opeens vlakbij een internetwinkel. We kopen een half uur internet voor 35 cent. We mailen naar het thuisfront en bekijken het laatste nieuws. Tegen vijven zijn we terug bij ons hotel en drinken we wat op het terras.

Na een heerlijke douche zitten we om zeven uur klaar aan tafel voor het diner. Ik heb zebu carpaccio als voorgerecht besteld. Daarna gefileerde vis met frietjes en een heerlijk sausje. Als toetje heb ik voor de verandering geflambeerde banaan en Michiel heeft twee warme flensjes met schuim en een beetje rum. Omdat het de laatste avond met de complete groep is, heeft één van de medereizigers een speech voorbereid en wordt onze reisleidster in het zonnetje gezet. We borrelen nog lekker even door, dat gezien de temperatuur een prima bezigheid is. Het is al elf uur geweest als we onze kamer opzoeken. Michiel doet nog moeite om een paar muggen het leven zuur te maken, maar zoekt toch maar z'n bed op.