Ranamofana - Camp Catta

Een heel ander landschap op weg naar Camp CattaHet is vandaag een reisdag naar Camp Catta. Onderweg bezoeken we park Anja. In de loop van de middag bereiken we een dorpje waar we over moeten stappen in een truck.

Het regende vannacht al weer, maar als we buiten komen is het droog. Al om zeven uur hebben we alles ingepakt en lopen we de trappen af naar het restaurant. We eten weer lekker buiten op de veranda. Na een half uur halen we onze bagage op en gaan de bus in. Het is half bewolkt; echt reisweer dus. Precies om acht uur zit iedereen in de bus; is de buschauffeur verdwenen!

Opeens zien we hem aankomen rennen. Ruim een uur rijden we over een slechte weg; op en langs deze weg zijn ze volop aan het werk. Aan beide zijden worden stenen gootjes aangelegd. En uiteindelijk zal de onverharde weg geasfalteerd worden. Als we terug zijn op de hoofdweg zetten we koers naar Fianarantsoa. Het weer wordt steeds beter. In deze stad gaat de bus tanken en wij doen inkopen; lekkere koekjes en chocola. Aan de bedelende kinderen delen we het brood uit dat we nog over hadden van gisteren.

We zijn net weer weg als we in een winkel warme kleren zien hangen. Er wordt weer gestopt en twee man gaan op pad. Wij gaan ondertussen een winkel binnen om water en brood in te slaan. De twee mannen komen ieder met een trui terug. We rijden de stad uit en het landschap verandert langzaam. Zaten we vanmorgen nog in het regenwoud, nu rijden we door een prachtig berglandschap. Het is hier een stuk droger; grote uitgestrekte grasvlakten en rode en bruine gesteenten. Op zich een vreemd gezicht, want we zijn in Europa gewend, dat er ook nog een "boslaag" tussen zit, maar die ontbreekt hier.Even nieuwsgierig kijken hoe Michiel filmt

Het dal is erg breed en we hebben fantastisch mooi uitzicht. We maken een stop om al dit moois te fotograferen. Als we weer helemaal naar beneden geslingerd zijn, rijden we het dorpje Ambalavao binnen. Bij een hotel pikken we de gids op. Achter het hotel is een bedrijfje waar papier gemaakt wordt en vrouwen bezig zijn met weven en borduren. In een souvenirwinkel worden de gemaakte artikelen verkocht. We kijken nog even rond, terwijl anderen aan de koffie gaan.

Om half een rijden we weg. Het is nog een kwartiertje rijden naar park Anja. We rijden het terrein op en eten eerst onze lunch. Kinderen staan op enige afstand toe te kijken. Park Anja is een privé park, waar een aantal jaar geleden een aantal lemuren uitgezet zijn, die in een dierentuin zaten. Deze lemuren zijn erg tam. De overige lemuren hebben zich gewoon in het wild voortgeplant. In de eerste de beste boom zitten al een heel stel ringstaart lemuren (maki). Overal waar we kijken zitten, klimmen en springen ze. We zien ook nog een paar bruine lemuren. We klimmen en klauteren over de rotspartij. We gaan zelfs onder een gigantische rots kijken naar een schuilplaats van de lemuren.

Met deze vrachtwagen gaan we naar Camp CattaHet is al half drie geweest als we terug zijn bij de bus. Een van de medereizigers deelt snoepjes uit aan de kinderen en voor we het weten staat er een flinke groep om hem heen. Het is ruim een uur rijden met de bus. Dan zijn we op de plaats aangekomen, waar we over moeten stappen in de vrachtwagen. De bagage die mee moet, wordt in de truck geladen en we zoeken allemaal een plaatsje op één van de banken aan de zijkant van de wagen. Het komende uur rijden we een verschrikkelijk slechte weg met alleen maar gaten, hobbels, kuilen en rotsblokken; er is geen stukje recht op deze weg. Het uitzicht is wel erg mooi.

Het is tegen vijven als we bij Camp Catta aankomen. We laden alles uit de vrachtwagen en worden met een welkomstdrankje ontvangen in het restaurant. We krijgen een tent toegewezen en leggen er onze spullen in. Boven onze tent is warempel een afdakje gebouwd. We gaan terug naar de veranda, waar we wat drinken en kletsen. Tegen zevenen komt er een dans- en muziekgroep. Het eten kunnen we uitzoeken van het buffet. Het smaakt allemaal prima. Na het eten legt de reisleidster aan de hand van de kaart aan de muur uit wat we de komende dagen gaan doen. We zoeken de tent op en kijken nog een keer welke spullen er niet mee op trektocht hoeven. Daarna zoeken we onze slaapzak op.