Isalo NP

Alles wordt hier te voet vervoerdVandaag wandelen we door het Isalo Nationaal Park. We bezoeken twee kloven, zien verschillende lemuren en hebben een heerlijk lunch. Op onze kampeerplaats krijgen we lekker maaltijd voorgeschoteld.

Iets voor zessen ben ik al wakker; ik zit helemaal in het ritme. En het is dan ook geen probleem om om kwart over zes op te staan. Onze bagage die achter kan blijven nemen we al vast mee naar het restaurant. Het is een paar minuten voor zeven, maar we zijn al weer de eersten van onze groep. We krijgen lekkere warme broodjes. De keuze voor beleg is beperkt; jam of suiker. Niet iedereen haalt het om op tijd in de bus te zitten, dus komen we pas iets na achten in Ranohira aan.

Daar staan de twee gidsen al op ons te wachten. Eén van de gidsen legt het programma van de dag uit en daarna gaan we op pad. Alle spullen voor de trekking worden in de bus geladen en wij wandelen om tien voor half negen het veld in. We lopen dwars door het dal over licht glooiend terrein. Na zo'n anderhalf uur wandelen, nemen we een kwartiertje pauze bij een riviertje. De gids heeft een hele tas vol met allerlei soorten koekjes; we hebben ze voor het uitkiezen, maar zo komen we niet door onze eigen voorraad heen.De lemuren kijken ons nieuwsgierig aan

We wandelen een stukje verder en komen bij de plaats waar we vanavond kamperen. Alle bagage is er al en de dragers zijn druk bezig. Eén van de gidsen blijft hier achter en gaat ervoor zorgen dat de lunch op de goede plaats gebracht wordt. We komen nu in een boomrijker gebied. De gids spot voor ons de lemuren. Als eerste zien we de verraux's sifaka (de witte lemuur). Het zijn drie volwassen dieren met twee jonkies van een week of drie oud. Daarna zien we nog een heel stel ring-tailed lemuren. We lopen een klein stukje de kloof in en vinden daar een schitterende picknickplek.

Onze gids heeft een gigantische pan vol met macaronisalade meegenomen. De borden worden flink vol geschept; het is heerlijk! Als toetje is er een grote bak vol met verse ananasschijven. Na de lunch ga ik met een gedeelte van de groep klimmen en klauteren; een stukje verder de kloof in. Michiel gaat met een paar anderen op zoek naar lemuren. Een goed half uur later treffen we elkaar weer. Zij zijn de witte lemuren gevolgd en die zitten nu op een meter afstand blaadjes te eten. Dit is echt uniek.

Een heerlijke lunchNa de nodige foto's, lopen we verder in de richting van de tweede kloof. Tegen de wand kunnen we de kisten zien, waarin de botten van onder andere Koning Baar zitten. Via een smal paadje dwars door het bos komen we aan het begin van de kloof. Vanaf hier is het nog twintig minuten lopen naar het zwembad. Een aantal van onze groep gaat klimmend over de stenen op weg. Wij blijven met een paar anderen mensen wachten tot ze weer terug zijn. Het is nu bijna half vier; wel lekker om even rustig te zitten. We hebben vandaag toch al flink gelopen in de volle zon. Nu zitten we wel behoorlijk in de schaduw en de wind. Na een klein uurtje komen de anderen terug, enkelen hebben in het ijskoude water gezwommen. We dalen af en lopen dwars door de velden in de richting van onze kampeerplaats.

Bij een huisje in de buurt kopen we cola en bier. Rond de klok van vijf uur zijn we in ons kamp. Er ligt een groot zeil uitgespreid, waar we op kunnen zitten en de mokken en koekjes staan al klaar. Ook de tentjes zijn al opgezet en ik ga snel aan de slag om de plunjezak uit te pakken, zodat ik dat gedaan heb voor het donker wordt. Ik loop terug naar het kleed, waar nu ook koffie en thee geserveerd wordt. Een uurtje later krijgen we vruchtenbowl op basis van rum en een schaal met pinda's.

Ondertussen zijn een aantal plaatselijke mensen rond het kampvuur gaan zitten en wordt er getrommeld, gitaar gespeeld en gezongen. Om zeven uur krijgen we onze maaltijd. We beginnen met groentesoep, die met peper en zou op smaak gebracht moet worden. Daarna krijgen we spaghetti met groentesaus en zebu. De spaghetti is prima, maar de zebu hebben we al wel wat malser gehad. De maaltijd wordt met een heerlijk toetje afgesloten: banaan in warme chocoladesaus; om je vingers bij op te eten. We zingen, of althans proberen wat liedjes in z'n geheel te zingen, maar we kennen vaak niet alle tekst of de melodie niet. Rond de klok van negen zoek ik de tent op, terwijl er nog volop muziek gemaakt wordt rondom het kampvuur.