Dolangsa - Bigu Gompa

Deze ochtend passeren we de Tinsang La. Het is een fantastische wandeling vandaag. We kamperen in de buurt van een boeddhistisch klooster.

Ik slaap weinig, maar ben wel uitgerust als ik tegen zes uur m'n slaapzak verlaat. Vandaag in ei gebakken boterhammen als ontbijt, cornflakes en "kleine pannenkoekjes". Al om kwart voor acht zijn we klaar om te vertrekken. De eerste drie kwartier veel trappetjes, daarna wat minder steil omhoog. Als we om negen uur pauzeren, hebben we al zo'n 400 meter gestegen. Om tien uur staan we boven op de pas Tinsang La (3300 meter). Ons eerste record deze reis en er zullen er nog meer volgen.
We fotograferen en filmen wat en dalen dan langzaam af. Om elf uur is het al tijd om te lunchen. Op een grote open plaats in het bos ligt ons blauwe plastic zeil weer klaar. Kwart over twaalf vertrekken we weer. We lopen een hele tijd door het bos en dalen steeds verder af. Het laatste half uur moet er gestegen worden en ja hoor, het begint toch weer te regenen. Gelijk stoppen we en pak ik mijn winterjas. Een paar minuten later zweet ik me kapot. Als ik bij een religieus monument aankom, besluit ik m'n jas maar weer uit te doen. We praten nog wat en dan begint het weer te spetteren. De anderen doen hun jassen weer aan en ik besluit alvast aan te lopen. Het kan niet ver meer zijn. De groep voor me heeft op kruisingen pijlen neergezet, zodat de weg goed te volgen is. Als ik bijna op de eindbestemming ben, maak ik nog wat foto's en ondertussen komt Michiel ook weer aangelopen.
Samen lopen we naar het veld waar ons kamp opgeslagen wordt. Het is in de buurt van een boeddhistisch nonnenklooster. Er lopen allerlei mensen in rode gewaden rond. We wachten nog op onze spullen. Ondertussen hebben de koks twee geiten gekocht, die ter plekke geslacht worden. Meerdere mensen worden spontaan vegetarisch. Als we de tenten opgezet hebben, komen ze vragen of we mee naar het klooster gaan.

Hier wonen we een dienst van de Dalai Lama bij. Er wordt eten en thee geserveerd en we mogen allemaal een kaarsje opsteken op een goede trekking.
's Avonds krijgen we zelfgemaakte zoutjes en daarna dhal bhaat (rijst met linzen en gekruide groente) met geit. Als toetje hebben we bananensaroma.
Het was echt een fantastische wandeling vandaag. Ik lig om half tien in bed. Rond half twaalf moet ik er uit, omdat ik te veel thee gedronken heb.